Το καλάθι μου

Σύνολο: {{order.final_cost}}
Δωρεάν παράδοση για παραγγελίες άνω των 49€

*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.

Δευτέρα - Παρασκευή 09:00-17:00

Σάββατο 09:00-15:00

Ασφαλείς Συναλλαγές
Καλοκαίρι & παιδιά: Ο δεκάλογος της παιδικής ασφάλ
Πίσω στην λίστα άρθρων

Καλοκαίρι & παιδιά: Ο δεκάλογος της παιδικής ασφάλειας!

Η ωραιότερη και πιο ανέμελη εποχή του χρόνου είναι εδώ! Ο ενθουσιασμός, όμως, του καλοκαιριού, της θάλασσας και του παιχνιδιού, μπορεί να εγκυμονεί και κινδύνους. Έτσι, είναι καλύτερα να είμαστε προετοιμασμένοι για να προσέχουμε τα μικρά μας. Αρκούν 10 απλοί κανόνες για τους γονείς, για να είναι τα παιδιά πιο ασφαλή, αλλά και για να έχουν οι γόνεις... το κεφάλι τους ήσυχο!

 1) Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες μεγάλης ηλιοφάνειας (11 το πρωί με 4 το μεσημέρι). Προστατεύουμε τα παιδιά από τον ήλιο πάντα, είτε κάνουμε βόλτα στην πόλη είτε παίζουν στην άμμο, με καπέλο που να σκιάζει τον αυχένα, γυαλιά ηλίου (άθραυστα), ανοιχτόχρωμα ρούχα (μπλουζάκι εκτός από το μαγιό) και αντηλιακό (με φυσικά φίλτρα στα πολύ μικρά παιδιά). Ανανεώνουμε συχνά το αντηλιακό των παιδιών, ιδίως μετά το κολύμπι και το σκούπισμα με την πετσέτα.

2) Φροντίζουμε τα παιδιά να κολυμπούν στη θάλασσα πάντα κάτω από την επίβλεψη ενήλικα που γνωρίζει κολύμπι και να χρησιμοποιούν πάντα «μπρατσάκια» ή «τουβλάκια», που δεν τα αφαιρούμε ούτε όταν παίζουν στην ακροθαλασσιά. Επίσης, φροντίζουμε να έχουν περάσει 2 ώρες από το τελευταίο γεύμα του παιδιού πριν κολυμπήσει και δεν επιτρέπουμε τις βουτιές από βράχια ή σε ρηχά νερά ή σε περιοχές με θαλάσσιες δραστηριότητες.

3) Φροντίζουμε τα παιδιά να μην περπατούν ξυπόλητα (ούτε στην παραλία), γιατί υπάρχει κίνδυνος να πατήσουν γυαλιά, καρφιά ή σίδερα. Σε περίπτωση ατυχήματος ο γιατρός που θα δει το τραύμα θα σας ζητήσει το βιβλιάριο εμβολίων για να δει αν το παιδί είναι καλυμμένο ως προς τον τέτανο.

4) Οι πολλαπλές εξωτερικές δραστηριότητες (παιδική χαρά, ποδήλατο κ.α.) αυξάνουν την πιθανότητα για πτώσεις, κατάγματα και θλαστικά τραύματα. Σε περίπτωση αιμορραγίας πιέζουμε το σημείο που αιμορραγεί και αναζητούμε ιατρική βοήθεια. Ενδείξεις άμεσης ιατρικής εκτίμησης είναι αν από τη στιγμή του ατυχήματος ως και 24 ώρες μετά το παιδί χάσει τις αισθήσεις του, κάνει εμετούς, έχει υπνηλία ή δεν επικοινωνεί καλά με τα οικεία του πρόσωπα.

5) Φροντίζουμε να προστατεύουμε τα παιδιά από τσιμπήματα εντόμων, γιατί υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης, χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικά (υγρά, βραχιόλια, αυτοκόλλητα, μαντηλάκια, κρέμες) και κουνουπιέρες (με προσοχή να μην εγκλωβίσουμε το έντομο μέσα στην κουνουπιέρα) κυρίως νωρίς το βράδυ.

6) Φροντίζουμε τα παιδιά να καταναλώνουν επαρκή ποσότητα υγρών για να μην αφυδατωθούν, ενώ δεν επιτρέπουμε στους εφήβους να καταναλώνουν αλκοόλ (κίνδυνος αφυδάτωσης εκτός όλων των άλλων).

7) Δεν αφήνουμε ποτέ μόνο το παιδί στο αυτοκίνητο ακόμα και υπό σκιά, γιατί αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες και υπάρχει κίνδυνος θερμοπληξίας.

8) Στο ταξίδι μεταφέρουμε τα παιδιά σε κατάλληλα για την ηλικία τους και σωστά δεμένα και τοποθετημένα καθίσματα αυτοκινήτου. Παίρνουμε μαζί ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών και το βιβλιάριο υγείας του παιδιού.

9) Στις περιπτώσεις που χρειάζεται άμεση φαρμακευτική αντιμετώπιση (πχ. υπόθετο διαζεπάμης σε επεισόδιο σπασμών, γλυκαγόνο σε περίπτωση σακχαρώδους διαβήτη, αυτοχορηγούμενη ένεση αδρεναλίνης σε αναφυλαξία), χρειάζεται στη μεταφορά και τη συντήρηση να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για το κάθε φάρμακο (ισοθερμική τσάντα, παγοκύστη, ψυγειάκι). Ποτέ δεν αποθηκεύουμε φάρμακα στο αυτοκίνητο λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

10) Έφηβες με επιρρέπεια σε ουρολοιμώξεις και μυκητιασικές αιδοιοκολπίτιδες πρέπει να αλλάζουν το βρεγμένο μαγιό για να μειώνεται η υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή. Να φορούν βαμβακερά εσώρουχα και όχι στενά παντελόνια, γιατί αυξάνεται η θερμοκρασία των γεννητικών οργάνων.

 

Εργίνα Γεωργαντζή,

Ειδ.Παιδίατρος,

Γ' Παιδιατρική Κλινική Π.Γ.Ν.”Αττικόν”

Κιν. 6972236146