Το καλάθι μου

Σύνολο: {{order.final_cost}}
Δωρεάν παράδοση για παραγγελίες άνω των 49€

*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.

Δευτέρα - Παρασκευή 09:00-17:00

Σάββατο 09:00-15:00

Ασφαλείς Συναλλαγές
Ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής σε ασθενείς με
Πίσω στην λίστα άρθρων

Ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη.

 

Αρθρογραφεί:

Νικόλαος Κλωνάρης

Ενδοκρινολόγος –Διαβητολόγος

Λ. Βείκου 15-17, Γαλάτσι

Τηλ. Επικ:  210 2221445

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 2030 περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν εκδηλώσει Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ). Η συχνότητα εμφάνισης του στον δυτικό κόσμο είναι μεγαλύτερη και αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη για τη συσχέτιση της νόσου με το σύγχρονο τρόπο ζωής.

Ο σακχαρώδης διαβήτης, όπως είναι γνωστό στους περισσότερους ανθρώπους, χαρακτηρίζεται από αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα. Είναι ωστόσο αρκετά επιφανειακή η παραπάνω προσέγγιση της νόσου. Στην πραγματικότητα είναι μια αρκετά πιο σύνθετη διαταραχή του μεταβολισμού. Σε ασθενείς με ΣΔ είναι διαταραγμένος ο μεταβολισμός των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών, των λιπιδίων καθώς επίσης των μετάλλων, των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων.

Τις περισσότερες φορές η θεραπευτική αντιμετώπιση του ΣΔ περιορίζεται στην φαρμακευτική αγωγή που συνιστά ο θεράπων ιατρός . Δε θα πρέπει όμως να ξεχνάμε το σημαντικό ρόλο που έχει η άσκηση, η σωστή διατροφή αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπληρώματα διατροφής στην καλύτερη ρύθμιση της νόσου.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα συμπληρώματα διατροφής υπόσχονται πως είναι σε θέση να προσφέρουν στη θεραπεία του ΣΔ. Είναι όμως στην πραγματικότητα τόσο αποτελεσματικά όσο υπόσχονται? Η αλήθεια είναι πως είναι πολύ νωρίς για να δοθεί οριστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Πολλές μελέτες γίνονται και τα πρώτα αποτελέσματα για κάποια από αυτά είναι ενθαρρυντικά. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως υπάρχουν συμπληρώματα που στοχεύουν στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο ή ακόμα και στην πρόληψη της νόσου, ενώ άλλα πάλι στην βελτίωση των επιπλοκών του ΣΔ. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί πως ασθενείς με ΣΔ έχουν ηλεκτρολυτικές διαταραχές, αλλά και ελλείψεις σε βιταμίνες και μέταλλα.

Τα περισσότερα συμπληρώματα που κυκλοφορούν περιέχουν τα ακόλουθα:

 α) το άλφα και το γάμμα λιποικό οξύ είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που μαζί με την ινοσιτόλη και τις βιταμίνες Β6 και Β12 μπορεί να έχουν ευεργετική δράση στη διαβητική νευροπάθεια και βοηθούν στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.

β) η βιοτίνη όπως και το βανάδιο δρουν παράλληλα με την ινσουλίνη και μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του ΣΔ.

γ) η καρνιτίνη είναι απαραίτητη για να παράγει ενέργεια ο οργανισμός μας από το λιπώδη ιστό. Η χρήση της μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και στην πρόληψη της διαβητικής κετοξέωσης.

δ) τα επίπεδα του χρωμίου, μαγγανίου, μαγνησίου, καλίου και ψευδαργύρου σε ασθενής με ΣΔ είναι χαμηλά. Η διόρθωση τους βελτιώνει τη ρύθμιση του σακχάρου. Όσον αφορά το μαγνήσιο αλλά και το συνένζυμο Q10 υπάρχει θετικός συσχετισμός και με τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

ε) οι βιταμίνες C και Ε με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των επιπλοκών του ΣΔ ενώ η βιταμίνη D στην καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση αυξάνοντας την ευαισθησία των ιστών στη δράση της ινσουλίνης.

Η χρήση των παραπάνω συμπληρωμάτων παρόλο που δεν αντενδείκνυται και φαίνεται πως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προσφέρει δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει τη συνιστώμενη φαρμακευτική αγωγή. Θα πρέπει να γίνεται πάντα συζήτηση με τον θεράποντα ιατρό και να περιμένουμε περισσότερες μελέτες που να ισχυροποιούν την όποια ευεργετική τους δράση. Τέλος δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως σύμφωνα με τον Ιπποκράτη και στην περίπτωση του ΣΔ ισχύει, «Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου»