Το καλάθι μου

Σύνολο: {{order.final_cost}}
Δωρεάν παράδοση για παραγγελίες άνω των 39€

*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.

Δευτέρα - Παρασκευή 09:00-17:00

Σάββατο 09:00-15:00

Ασφαλείς Συναλλαγές
4 κοινές λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τον ήλι
Πίσω στην λίστα άρθρων

4 κοινές λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τον ήλιο

4 κοινές λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τον ήλιο

 

Με τον ερχομό της άνοιξης και τις εξόδους των οικογενειών στα πάρκα και στις παραλίες, τα ερωτήματα σχετικά με την έκθεση στον ήλιο και τους τρόπους προστασίας αυξάνονται.

Αρχικά, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τον ήλιο.

1. Ο ήλιος είναι βλαβερός και πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση σε αυτόν.

 

Ο ήλιος αποτελεί πηγή ζωής για τον πλανήτη μας. Στον ανθρώπινο οργανισμό ενεργοποιεί τη βιταμίνη ­D, η οποία παίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου, στοιχεία σημαντικά για την υγεία των οστών. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια η βιταμίνη D έχει συσχετιστεί με τη διατήρηση καλού επιπέδου υγείας μέσω δεκάδων διαφορετικών παραγόντων. Ως εκ τούτου, τα παιδιά,στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την υγιεινή διατροφή, την άσκηση και τον εμβολιασμό, πρέπει να ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε κατάλληλες υπαίθριες δραστηριότητες με επαρκή και ασφαλή έκθεση στην ηλικιακή ακτινοβολία. Για την κάλυψη των αυξημένων απαιτήσεων του οργανισμού σε βιταμίνη D3 εμπιστευτείτε το D3 Fix Drops 30ml της InterMed.

 

2. Τα αντηλιακά με υψηλότερο δείκτη προστασίας είναι ειδικά για τα παιδιά.

 

Ο παράγοντας προστασίας από τον ήλιο ή SunProtectionFactor(SPF) είναι ένα μέτρο για την προστασία που παρέχει το αντηλιακό από την ακτινοβολία UVB. Σε εργαστηριακές συνθήκες, τα αντηλιακά με SPF30 φιλτράρουν το 96,7% των UVB και αυτά με δείκτη SPF50 φιλτράρουν το 98%. Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τη χρήση αντηλιακού με κατώτερο όριο το SPF15.

Άρα τα περισσότερα αντηλιακά μπορούν να παρέχουν επαρκή κάλυψη, αρκεί να εφαρμοστούν σωστά.

Ιδανική επιλογή για βρέφη αποτελεί το Frezyderm Baby Sun Care SPF25 100ml  και για παιδιά το La Roche Posay Anthelios Dermo-Pediatrics Wet Skin Gel Lotion SPF50+ 250ml.


Σωστή χρήση του αντηλιακού:

 • Δεν χρησιμοποιούμε το αντηλιακό μετά τo πέρας της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξης.
 • Φυλάσσουμε τα αντηλιακά σε θερμοκρασία μικρότερη των 30°C.
 • Εφαρμόζουμε το αντηλιακό 20- 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο.
 • Καλύπτουμε με τη κρέμα όλες τις εκτεθειμένες επιφάνειες συμπεριλαμβανομένων των αυτιών, της μύτης, του λαιμού και των χειλιών.
 • Επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή κάθε 1-2 ώρες. Σε περίπτωση που το παιδί κολυμπήσει ή ιδρώσει πολύ, επαναλαμβάνουμε την επάλειψη νωρίτερα.

 

3. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε αντηλιακό τις μέρες με συννεφιά.

 

Η ηπεριώδης ακτινοβολία διαπερνά τα σύννεφα και δεν είναι απαραίτητο να μας βλέπει ο ήλιος για να εκτεθούμε σε αυτή. Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία τις μέρες με συννεφιά να είναι πιο βλαβερή, λόγω της αντανάκλασης που αυτή υφίσταται κατά τη δίοδό της από τα σύννεφα.

 

4. Η χρήση ενυδατικής κρέμας και κρέμας aftersun χρειάζεται μόνο μετά από κάποιο έγκαυμα.

 

Η καθημερινή χρήση των παραπάνω προϊόντων βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Καλό λοιπόν είναι να διατηρούμε την επιδερμίδα μας σωστά ενυδατωμένη. Μοναδική ενυδατική και δροσιστική κρέμα - gel για πρόσωπο και σώμα μετά από κάθε έκθεση στον ήλιο είναι η Apivita After Sun Cooling Gel 150ml.

Οι 5 συνήθειες που πρέπει όλοι να υιοθετήσουμε για να χαιρόμαστε τον ήλιο με ασφάλεια.

 • Αποφεύγουμε την απευθείας έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες 11:00- 16:00. Αποφεύγουμε την απευθείας έκθεση στον ήλιο βρεφών ηλικίας κάτω των 6 μηνών.
 • Φοράμε ελαφρά ρούχα και καπέλα που δεν τα διαπερνά η ηλιακή ακτινοβολία. Για την παραλία κυκλοφορεί ειδικός ρουχισμός.
 • Χρησιμοποιούμε αντηλιακά(μετά την ηλικία των 6 μηνών) που προστατεύουν από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες A,B (UVA, UVB), με δείκτη προστασίας από 15 και άνω. Επαναλαμβάνουμε την επάλειψη κάθε 1-2 ώρες ή μετά από εργασία, κολύμπι, παιχνίδι και άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.
 • Φοράμε γυαλιά ηλίου από τη βρεφική ηλικία, τα οποία πρέπει να είναι πιστοποιημένα ότι προσφέρουν 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.
 • Χρησιμοποιούμε ενυδατικές κρέμες και κρέμες aftersun μετά την έκθεση στον ήλιο.

Με σωστή προετοιμασία και προστασία, ο ήλιος μπορεί να έχει μόνο θετικές επιπτώσεις στην επιδερμίδα και την υγεία μας. Ας τον απολαύσουμε υπεύθυνα.

 

Μάριος Δέτσης, MPH, ΜSc

Παιδίατρος

Διεύθυνση Ιατρείου: Ευδήλου 9-11, Πλατεία Ελευθερίας, Γουδή

 

Βιβλιογραφία:

 1. Braegger C et al. Vitamin D in the healthy European paediatric population.J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2013 Jun;56(6):692-701.
 2. World Health Organization. Ultraviolet radiation and the INTERSUN Programme Sun protection. Available at : http://www.who.int/uv/sun_protection/en/ (last access 13/03/2018)
 3. Cancer Council Victoria. SunSmart program. Available at: http://www.sunsmart.com.au (last access 13/03/2018).