Το καλάθι μου

Σύνολο: {{order.final_cost}}
Δωρεάν παράδοση για παραγγελίες άνω των 49€

*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.

Δευτέρα - Παρασκευή 09:00-17:00

Σάββατο 09:00-15:00

Ασφαλείς Συναλλαγές
Αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα: Εκδηλώσεις της ίδιας
Πίσω στην λίστα άρθρων

Αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα: Εκδηλώσεις της ίδιας νόσου!

Πολλοί θεωρούν ότι «οι πνεύμονες ξεκινούν από τη μύτη» ή «η μύτη είναι το σημείο των πνευμόνων που μπορείς να ακουμπήσεις». Η αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα έχει αποδειχθεί ότι συνδέονται τόσο στενά που, σύμφωνα με τον πιο αποδεκτό παγκοσμίως επιστημονικό φορέα την ARIA, αποτελούν εκδηλώσεις του ιδίου συνδρόμου: «ένας αεραγωγός, μια νόσος». Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που πάσχουν από αλλεργικό άσθμα εμφανίζουν και ρινίτιδα ενώ το 30% αυτών που έχουν ρινίτιδα κάποια στιγμή στο μέλλον θα εμφανίσουν και άσθμα.

Η σύνδεση του ρινίτιδα-άσθμα στηρίζεται στο γεγονός της ανατομικής και λειτουργικής επαφής μύτης – πνευμόνων . Η μύτη και οι πνεύμονες μιλάνε μεταξύ τους σε επίπεδο παθοφυσιολογίας, με αποτέλεσμα και στα δύο επίπεδα να υπάρχουν κοινά φλεγμονώδη κύτταρα, κοινές  TH2 –λεμφοκυτταρικές ανοσολογικές διεργασίες, κοινοί μεσολαβητές που εκφράζονται κλινικά με διαφορετικό τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ελλιπής αντιμετώπιση της ρινίτιδας έχει άμεσο αντίκτυπο στο άσθμα. Πολύ συχνά βλέπουμε στην κλινική πράξη να υπάρχει μια επαρκής ίσως και υπερβολική θεραπεία του άσθματος και παρόλα αυτά ο ασθενής να μην ρυθμίζεται μόνο και μόνο γιατί τα συμπτώματα της ρινίτιδας «ξεχνιούνται» ή « υποτιμούνται».

Η ένταση και συχνότητα των συμπτωμάτων διαφέρει με αποτέλεσμα ο χαρακτηρισμός της ρινίτιδας να εκτείνεται από ήπια διαλείπουσα έως επίμονη σοβαρή. Ο αριθμός 4 είναι σημαντικός, πάνω από 4 ώρες /ημέρα και 4 μέρες/ εβδομάδα αυτομάτως κατατάσσει την αλλεργική ρινίτιδα ως επίμονη, ενώ η επίδραση της αλλεργικής ρινίτιδας στις φυσικές δραστηριότητες , τον ύπνο, την μαθητική ή επαγγελματική απόδοση-επίδοση, την κοινωνική δραστηριότητα  μπορεί να την χαρακτηρίσει ως σοβαρή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ενώ έχουν περάσει τόσα χρόνια από την εμφάνιση στην αγορά σκευασμάτων όπως τα αντιισταμινικά και τα ρινικά στεροειδή που κυρίως αντιμετωπίζουν την αλλεργική ρινίτιδα, η έρευνα συνεχίζει να εξελίσσει αυτά τα σκευάσματα σε επίπεδο αποτελεσματικότητας και ασφάλειας-συμμόρφωσης. Έχουμε φτάσει στο σημείο να κυκλοφορούν αντιισταμινικά  που να μην έχουν την παραμικρή επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, που να μπορούν να συγχορηγηθούν με αλκοόλ, που να μην επηρεάζουν τα αντανακλαστικά και την οδηγική ικανότητα, ενώ αναμένονται συνδυασμοί τους στην ίδια συσκευή, γεγονότα αδιανόητα προ ολίγων ετών.

Το τόσο μεγάλο ενδιαφέρον οφείλεται στα πολύ υψηλά ποσοστά αλλεργικής ρινίτιδας στις δυτικού τύπου κοινωνίες που αγγίζουν το 25% κατατάσσοντας την στην κορυφή των χρόνιων παθολογικών νοσημάτων. Η ύπαρξη επιτυχημένων συμβατικών θεραπειών σε κανένα σημείο δεν θα πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε ότι δεν παύουν να αποτελούν κατευναστικές θεραπείες  που δεν έχουν δυνατότητα παρέμβασης στη φυσική πορεία της νόσου. Η αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα υπό προϋποθέσεις είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν οριστικά μέσω της ανοσοθεραπείας η οποία αποτελεί ένα «θαύμα» της ιατρικής βασιζόμενη σε πολυετή έρευνα του αλλεργικού καταρράκτη. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η σωστή χορήγηση ανοσοθεραπείας  παρέχει τη δυνατότητα εκρίζωσης των συμπτωμάτων, αναχαιτίζει τη φυσική πορεία της αλλεργικής ρινίτιδας σε άσθμα, παρεμποδίζει την εμφάνιση νέων ευαισθητοποιήσεων σε αέροαλλεργιογόνα και επίσης  το σημαντικότερο το αποτέλεσμα παραμένει μετά την ολοκλήρωση της. Τα δεδομένα αυτά στηρίζονται σε διπλές τυφλές, τυχαιοποιημένες,  ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες που πληρούν δηλαδή τα  κριτήρια αξιοπιστίας (evidence based medicine Ia-Ib) κaι που οδηγούν τις ομοφωνίες (guidelines) να συνιστούν πολύ ισχυρά(strength of recommendation level A)την ανοσοθεραπεία ως τον πιο κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης της αναπνευστικής αλλεργίας. Τέλος η έρευνα δεν σταματά τόσο σε επίπεδο διάγνωσης όσο και σε επίπεδο εμβολίων με συνέπεια η αντιμετώπιση της ρινίτιδας και του άσθματος να μην είναι στάσιμη αλλά να εξελίσσεται.

Δρ. Κωνσταντίνος Πεταλάς

Αλλεργιολόγος - Στρατιωτικός Ιατρός

Επιμελητής Αλλεργιολογικού Τμήματος

Tηλ Επικοινωνίας: 2109610310

Εmail: info@drpetalas.gr