Το καλάθι μου

Σύνολο: {{order.final_cost}}
Δωρεάν παράδοση για παραγγελίες άνω των 49€

*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.

Δευτέρα - Παρασκευή 09:00-17:00

Σάββατο 09:00-15:00

Ασφαλείς Συναλλαγές
Φροντίστε ό,τι πολυτιμότερο έχετε: Το χαμόγελο σας
Πίσω στην λίστα άρθρων

Φροντίστε ό,τι πολυτιμότερο έχετε: Το χαμόγελο σας!

Η στοματική υγιεινή, κατά πολλούς δεδομένη, είναι κάτι στο οποίο οι περισσότεροι από μας δεν δίνουν όση σημασία θα έπρεπε. Ο κυριότερος λόγος είναι η άγνοια, αφ'ενός της πλειάδας προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν και αφ'ετέρου της δυσκολίας και κόστους αντιμετώπισης τους.

  Συνεπώς, θα έπρεπε να ασχολούμαστε πιο μεθοδικά με τη στοματική μας υγιεινή, προλαμβάνοντας δυσάρεστες καταστάσεις που πολλές φορές μας ταλαιπωρούν και επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία μας. Τι καλύτερο λοιπόν από το να βουρτσίζουμε και να καθαρίζουμε σωστά και συχνά τα δόντια μας; 

  Ας δούμε πρώτα κάποια στοιχεία που αφορούν το σχηματισμό πλάκας και τρυγίας και την επίδραση τους στη μικροβιακή χλωρίδα του στόματος. Το στόμα αποικίζεται από εκατοντάδες διαφορετικούς τύπους μικροβίων που συνυπάρχουν μεταξύ τους αρμονικά, κάποιοι όμως έχουν την ικανότητα να γίνουν δυνητικά παθογόνοι και να προκαλέσουν πλήθος προβλημάτων με προεξάρχοντα την οδοντική τερηδόνα και ουλίτιδα. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω της παραμέλησης του βουρτσίσματος αλλά και λόγω λάθος τεχνικής.

  Η οδοντική μικροβιακή πλάκα, σχηματίζεται πάνω στις επιφάνειες των δοντιών από υπολείμματα τροφών, τα οποία χρησιμοποιούν οι μικροοργανισμοί για να αναπτυχθούν σε αποικίες. Παράγωντας διάφορα οξέα, μειώνουν το pH του στόματος και αποδομούν τις οδοντικές ουσίες και προκαλούν τερηδόνα. Επιπρόσθετα, η οδοντική πλάκα απορροφά άλατα από το σάλιο και τις τροφές και σχηματίζεται στερεό ίζημα, η τρυγία ("πέτρα"). Η τρυγία δεν είναι δυνατόν να καθαριστεί με την οδοντόβουρτσα και χρειάζεται αφαίρεση στο οδοντιατρείο. Σχηματίζεται μέσα σε 24 ώρες σε μια όχι καθαρισμένη επιφάνεια. Συνεπώς, όσο συχνότερο είναι το βούρτσισμα, τόσο καλύτερα, χωρίς όμως να παραβλέπουμε και τη σωστή τεχνική. Το λανθασμένο βούρτσισμα μπορεί να προκαλέσει υφίζηση των ούλων, διαβρώσεις και οδοντινική υπερευαισθησία, ενώ ταυτόχρονα δεν αφαιρείται αποτελεσματικά η οδοντική μικροβιακή πλάκα.

  Είναι καλό, να βουρτσίζει κάποιος πάντα με τον ίδιο τρόπο, ξεκινώντας και καταλήγοντας στις ίδιες περιοχές. Με αυτό τον τρόπο δεν ξεχνάμε κανένα σημείο ακαθάριστο. Η σωστή τεχνική βουρτσίσματος είναι να τοποθετείται η βούρτσα με γωνία 45 μοιρών στο όριο δοντιών και ούλων, έτσι ώστε οι τρίχες της να πιέζονται ελαφρά μέσα στην ουλοδοντική σχισμή και να γίνονται μικρές επιτόπιες κινήσεις. Αυτό πρέπει να γίνεται σε όλες τις εξωτερικές και εσωτερικές επιφάνειες των άνω και κάτω δοντιών. Με ήπιες, παλινδρομικές κινήσεις βουρτσίζουμε και τις μασητικές επιφανειες των δοντιών. Δεν ξεχνάμε να βουρτσίζουμε και τη γλώσσα με κατεύθυνση από πίσω προς τα εμπρός, όπως επίσης να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα για να καθαρίζουμε αποτελεσματικά και ανάμεσα στα δόντια.

  Πολύ σημαντικό είναι να επιλέξουμε το σωστό συνδυασμό οδοντόβουρτσας και οδοντόκρεμας. Σε γενικές γραμμές η μαλακή και μέτρια οδοντόβουρτσα είναι οι καλύτερες για την απομάκρυνση της πλάκας και υπολειμμάτων τροφών από τα δόντια. Είναι προτιμότερες επίσης οι οδοντόβουρτσες με μικρή κεφαλή γιατί εισχωρούν ευκολότερα σε όλα τα σημεία του στόματος, όπως στα πίσω δόντια. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση, ιδίως οδοντόβουρτσες νέας γενιάς με υπερήχους. Είναι πιο αποτελεσματικές, ιδιαίτερα σε άτομα που δεν έχουν μεγάλη δεξιότητα στα χέρια. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να αντικαθίσταται με καινούρια όταν φθείρεται ή κάθε τρεις μήνες.

  Η οδοντόκρεμα είναι επίσης σημαντική και είναι να σημαντικό να χρησιμοποιείται κάποια που ταιριάζει στις ανάγκες μας. Υπάρχει στην αγορά μια τεράστια ποικιλία που καλύπτει όλες τις ανάγκες και περιπτώσεις όπως τερηδόνα, ουλίτιδα, χρώσεις, πέτρα, ευαισθησία κτλ. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας για την κατάλληλη για εσάς οδοντόκρεμα.

  Κλείνοντας, να αναφέρω και κάποια πράγματα για το οδοντικό νήμα. Είναι απαραίτητο για τον ολοκληρωμένο καθαρισμό του στόματος καθότι είναι το μόνο το οποίο καθαρίζει ανάμεσα στα δόντια. Ο καλύτερος τύπος νήματος είναι εξατομικευμένος για τον καθένα, αλλά σε γενικές γραμμές για άτομα με πολύ αραιά δόντια καλό είναι να προτιμάται ένα νάυλον κηρωμένο ή μεταξωτό νήμα και σε άτομα με πολύ στενά και συνωστισμένα δόντια να προτιμάται το νάυλον ακήρωτο, λόγω του πολύ περιορισμένου πάχους του. Το νήμα χρησιμοποιείται ως εξής. Παίρνουμε 45 πόντους νήμα περίπου, το τυλίγουμε στα μεσαία μας δάχτυλα και κρατάμε 5-6 πόντους ανάμεσα στα δάχτυλα. Από εκεί και πέρα δουλεύουμε με τους δείκτες και αντίχειρες με μαλακές και παλινδρομικές κινήσεις ανάμεσα στα δόντια. Κάθε φορά που καθαρίζουμε κάποια περιοχή, ξετυλίγουμε 3-4 εκατοστά από το ένα μεσαίο δάχτυλο και τυλίγουμε αντίστοιχα στο άλλο. Αυτό γίνεται εναλλάξ έως ότου ολοκληρώσουμε το καθάρισμα των δοντιών μας.  

  Η στοματική υγιεινή είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Σημαντικότερος όλων είναι η λειτουργικότητα των δοντιών για πολλά χρόνια. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται μια προσπάθεια από τον καθένα από εμάς. Δεν είναι δύσκολο να αφιερώνουμε περίπου 10-15 λεπτά από το χρόνο μας καθημερινά για τη στοματική μας υγιεινή, γιατί θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τη στοματική μας υγεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, με μεγάλο αντίκτυπο στη γενικότερη υγεία και ψυχολογία μας αλλά και στην αισθητική. 

 

Κεφάλας Κωνσταντίνος

Χειρουργός - Οδοντίατρος

Δημοσθένους 7, Αγία Παρασκευή

210-6017003